Město
Zlín

 Více novinek

Nezobrazuje se Vám E-mail správně? Zobrazit v prohlížeči.

ZÓNA ZLÍN

 

17. a 20. 5., Zlín


Pravidelné komentované procházky po architektuře Zlína konané každou středu od 15.30 a každou sobotu od 14.00. Letos jsou připraveny tři různé trasy: Plánované město, Bydlení u Bati a Továrna v zahradách. Rezervace vstupenek: https://bit.ly/3w9yypR.

 

CIRKUS BOB NAVARRO KING

do 21. 5., prostranství naproti vile Tomáše Bati

Cirkus Bob Navarro King vznikl v roce 2011 osamostatněním se bratrů Navrátilových ze slavného cirkusu Humberto. Historie je tedy úzce spjata s bohatou tradicí nejznámějšího českého cirkusu. Pod šapitó uvidíte lvy, koně, lamy, klauny či špičkové artisty.

 

KABELKOVÝ VELETRH

 

15. 5., 13.00 - 18.00, Městské divadlo Zlín - foyer

Na kabelkovém VELEtrhu bude čekat opravdu pestrá nabídka kabelek. A znáte to, kdo dřív přijde, ten dřív uloví zajímavou a originální kabelku. Letošní výtěžek bude použit na realizaci terapeutického koutku pro klienty Domu pokojného stáří.

 

PREZENTACE PÍSNIČKOVÉ TVORBY

15. 5., 15.00, Senior Point, Zlínský klub 204


Svou písničkovou tvorbu představí Štefan Forgáč. Štefan se nejenom věnuje dětem, pro které pořádá nejrůznější pohybové soutěže, ale mimo jiné i skládá texty a písničky, převážně s fotbalovou tématikou.

 

ČAS A HISTORIE JEHO MĚŘENÍ

15. 5., 19.00 - 21.00, Hvězdárna Zlín

Čas je veličina velmi záhadná. Dosud se ji nepodařilo uspokojivě definovat. Pokud vesmír vznikl Velkým třeskem, byl to i počátek plynutí času. Plyne čas rovnoměrně? Dá se cestovat v čase? Na této přednášce si položíte mnoho vzrušujících otázek.

 

TRIVIA NIGHT

 

15. 5., 19.00, Velkokavárna Gulliver

Trivia Night je týmová vědomostní hra v angličtině, kterou pořádají Zlínternationals. Společně se svými spoluhráči zodpovězte otázky, napište odpovědi na papír a vyzkoušejte si v průběhu večera své znalosti o různých tématech.

 

DOPOLEDNE PRO RODIČE S DĚTMI

16. 5., 9.30 - 10.30, obvodní knihovna Jižní Svahy

Hravé dopoledne spojené se čtením, povídáním a drobným vyráběním, které se koná v oddělení pro děti obvodní knihovny Jižní Svahy. Akce je určena dětem od 0 do 5 let.


 

SPOLU PROTI MELANOMU

 

16. 5., 10.00 - 17.00, náměstí Míru


Principem tohoto preventivně-vzdělávacího programu je odborné vyšetření pigmentových skvrn, s cílem včasného podchycení nebezpečí vzniku zhoubného melanomu nebo jiných závažných onemocnění či komplikací. Určeno pro širokou veřejnost.

 

UMČO - VÝTVARNÝ WORKSHOP

16. 5., 13.30 - 15.00, 2. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Kde se více dozvědět něco o umění než na tom nejpovolanějším místě? Výtvarný workshop pro děti 7 - 10 let probíhá přímo mezi uměleckými díly. Kromě různých technik tvoření se děti seznamují s prostředím galerie a dozví se i něco k výstavám.

 

ZAHRADNÍ SLAVNOST

 

16. 5., 15.30 - 17.00, SNP 4789


Už tradiční setkání v zahradě azylového domu. Ani tentokrát nebude chybět pestrý program. Soutěže pro děti s Unií Kompas, pohádkové divadlo, tance, ukázky práce složek Integrovaného záchranného systému a možná přijde i kouzelník.

 

ČAROVNÝ KAMÍNEK

 

16. 5., 16.30 - 17.30, Dům kultury


Přijďte společně se svými dětmi rozvíjet své smysly, vztahy, komunikaci a zároveň relaxovat a poznat něco nového. Rezervace míst na e-mailu kamarad@nenuda.eu nebo na čísle 777 779 027.

 

POZNÁVEJME BAŤOVSKOU ARCHITEKTURU ZLÍNA

16. 5., 17.00, před budovou 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Speciální komentovaná prohlídková trasa autobusem. Odborní kurátoři galerie netradičním způsobem seznámí účastníky s baťovskou architekturou, významnými osobnostmi, budovami a také s historií města Zlína.

 

UTeBe V KINĚ ANEB BUBLINY STUDENTSKÉHO FILMU

16. 5., 18.30, Velkokavárna Gulliver

Promítání čtyř krátkých filmů studentů ateliéru Audiovizuální tvorby FMK UTB. Filmy pracují s bublinami, které se pohybují na pokraji prasknutí. Na bubliny se můžete dívat z více úhlů pohledu... Po promítání bude následovat diskuze.

 

NEZNÁMÍ VIRTUOSOVÉ: BAROKNÍ EVROPOU

 

16. 5., 19.00, zlínský zámek

Druhý z nové série koncertů pod názvem Neznámí virtuosové. Na kopie dobových nástrojů v podání ansámblu TIBIAE ET CONVIVAE zazní instrumentální a vokální díla barokních skladatelů. Na koncertě vystoupí také úspěšné trio LOS AMIGOS.

 

STŘEPY V MEDU A FUNKEYS

16. 5., 19.00, Zelenáčova šopa


Dvojkoncert galaktických rozměrů. Ostřílené STŘEPY V MEDU a zlínští FUNKEYS předvedou show, jakou jste dosud neviděli. Takže to prostě musíte zažít.

 

ŠÁTKOBRANÍ POČTVRTÉ

 

17. 5., 10.00 - 16.00, Family a Senior Point, Zlínský klub 204

Přijďte si udělat dvojitou radost. Nakoupíte šátky, šály a drobnou bižuterii, které byly věnovány příznivci Family a Senior Pointu, a zároveň tak přispějete na činnost obou Pointů.

 

KNIHOŽROUTI

 

17. 5., 15.00 - 16.30, 3. podlaží budovy 15 - klubovna, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Klub pro čtenáře od 8 do 15 let, kteří mají rádi knížky a rádi si o nich povídají. Pomoc se čtením, tipy na super knížky, spousta nových informací, noví kamarádi a zábava s knihovnicí Anďou.

 

HOMEOPATIE A ZDRAVÍ DĚTÍ

17. 5., 16.00, 41. budova bývalého svitovského areálu

Máte často nemocné dítě a nevíte, jak mu pomoci? Chcete pochopit příčiny vzniku nemocí a jejich prevenci? Jaká je souvislosti mezi homeopatií, psychosomatikou a nemocemi? Přijďte na přednášku certifikované homeopatky Daniely Samsonkové.

 

KŘEST MAPY USE-IT ZLÍN

17. 5., 18.00, terasa Baťova mrakodrapu

Mapa pro mladé cestovatele a další dobrodruhy všeho věku vydává 3. edici. A tvůrci by to chtěli oslavit se všemi, kteří mají rádi Zlín stejně jako oni. Přijďte strávit příjemný podvečer ve společnosti DJ, drinků a dobrůtek či dobrodružných zážitků cestování.

 

BENEFIČNÍ JÓGA

17. 5., 18.00, Vita Sana Club

Přijďte se uvolnit, navnímat své tělo a věnovat chvilku jen sobě. Zároveň tím uděláte dobrý skutek a podpoříte činnost Střediska rané péče EDUCO. Lektorkou bude Jana Horáčková. Přihlásit se může kdokoliv, začátečník i pokročilý.

 

MYSL - PŘÍTEL NEBO NEPŘÍTEL?

17. 5., 18.30, Nová Akropolis

Lidská mysl je nástrojem, skrze který poznáváme svět i sebe sama a dokážeme věci chápat. Někdy se dotýká vznešených idejí, ale jindy dokáže i ničit. Existuje způsob, jak ji usměrnit tak, aby naše myšlenky byly krásné a dobré?

 

DRÁŽDIT HADA BOSOU NOHOU

17. 5., 19.00, Volné divadlo

Timothy a Madison jsou americkým párem snu. Krásní, milí lidé obklopeni luxusem. Pravda je ovšem jiná, zvolna prosakuje na povrch s pachutí krve. Je tu někdo třetí. Kdo koho miluje, kdo koho převeze a kdo koho zabije? Thriller sevřený kůží škrtiče.

 

RUKOJMÍ BEZ RIZIKA

17. 5., 19.00, Malá scéna Zlín

Pytel uloupených peněz dokáže oživit i sebevraha. Jenže policii taky. Francouzská komedie Alaina Reynauda Fourtona s kriminální příchutí. Hrají: Václav Vydra, Jan Šťastný / Svatopluk Skopal, Jana Boušková / Jana Malá a další.

 

DOBRÝ PROTI SEVERÁKU

17. 5., 19.00, Městské divadlo Zlín - Dílna

Dramatizace stejnojmenného románu, psaného formou emailů. Dva dopisovatelé, Emmi a Leo, a příběh jejich poznávaní, oddalování, odcizování a sbližování. Může láska, ten křehký cit, proklouznout mezi řádky a prorazit tlusté sklo monitoru?

 

ZÁMECKÉ Ko.KINO

17. 5., 20.00, zlínský zámek


Zámek se promění v improvizované artové komunitní kino. Třetím filmem bude americká povídková komedie Čtyři pokoje z roku 1995 s Timem Rothem v hlavní roli. Před promítáním proběhne krátký úvod. Další snímky vyberete vy sami anketní formou.

 

REVOLUTION TRAIN TOUR

18. 5., 8.00 - 14.00 (školy), 15.30 - 18.00 (veřejnost), vlakové nádraží Zlín-střed

 Vlak, který má speciálně upravené vagony zaměřené na protidrogovou prevenci. Šest stříbrných obrněných vagónů = 4 kinosály, 8 interaktivních místností a v nich skutečný příběh, jak snadné je propadnout drogám a jak těžké je se závislosti zbavit.

 

DÁMSKÝ KREJČÍ

18. 5., 14.30, Městské divadlo Zlín

Když se lékař Moulinot vrátí jednou pozdě k ránu z Plesu v Opeře v den, kdy na návštěvu přijíždí tchýně, roztočí se spirála situací, z nichž vykličkovat dá opravdu zabrat... Dobře ušitá bláznivá fraška, při které se můžete těšit na dobrou zábavu.

 

TAP TAKEOVER #4

18. 5., 16.00, Pivnice U Huberta

Již čtvrtý tap takeover - událost, během které budete mít možnost ochutnat piva z jednoho vybraného pivovaru. Květnový tap takeover bude ve spolupráci s předním pražským pivovarem Cobolis. Součástí bude i moderovaná diskuze se sládkem.

 

DEGUSTACE RUMŮ ZE DVOU KONTINENTŮ

18. 5., 18.00, Bar 1931

Další díl oblíbených rumových degustací je tady. Tentokrát se podíváte do dvou překrásných kontinentů: Ameriky a Afriky. Degustací vás opět provede barman a milovník rumu Dávid Ďuriš. Nutná rezervace na čísle 775 870 182 nebo mailu info@bar1931.cz.

 

MÓDNÍ PŘEHLÍDKA

 

18. 5., 19.00, Kolektivní dům Zlín

Těšit se můžete na inspirující módní kolekce Calzanatta.cz, autorskou tvorbu přední české módní návrhářky Heleny Bedrnové a noblesní závěr společenských a svatebních modelů Salonu Veronica Zlín. Moderování se ujme Libor Čada.

 

VODIČKA / FBM

 

18. 5., 19.00, Kongresové centrum Zlín

Koncert nabídne kompozici skladatelů, kteří svůj život (či jeho část) prožili na americkém kontinentu. Program bude uveden za řízení Jakuba Kleckera, stálého dirigenta Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Sólistou koncertu bude houslista Jiří Vodička.

 

GALERIJNÍ A MUZEJNÍ NOC V PAMÁTNÍKU

19. 5., 10.00 - 23.00, Památník T. Bati

Pro návštěvníky je připraven speciální prohlídkový den se vstupem zdarma a s prodlouženou otevírací dobou. Ve 20.00 se v Infopointu Památníku uskuteční přednáška o Janu Kotěrovi. Přijďte si vychutnat unikátní atmosféru slavnostně nasvíceného interiéru Památníku po setmění.

 

ŽIVÁ HUDBA S DEGUSTACÍ

19. 5., 16.00, kavárna V jednom kole, Fügnerovo nábřeží 1490

Zahájení letní sezóny v kavárně. Můžete se těšit na živou hudbu, o kterou se postarají Markéta Vodičková & Filip Vítů, a degustaci moravských vín z vinařství IWAYINI, kde se pro majitele stalo víno a vše kolem něj životním stylem a vášní. Rezervace doporučena.

 

TANEČNÍ KONCERT

19. 5., 17.00, Malá scéna Zlín


Taneční koncert žákyň tanečního oboru ZUŠ Zlín od nejmladších z přípravného studia až po žákyně druhého stupně, včetně letošních absolventek. Vystoupí také žáci z pobočky ve Vizovicích.

 

GALERIJNÍ A MUZEJNÍ NOC 2023

19. 5., 19.00 - 23.00, Zlín

Návštěvníkům se v tuto noc opět zdarma otevřou výstavy a expozice muzea a galerie v krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT a v mnoha dalších zapojených kulturních organizacích ve Zlíně. Nespěte, jděte za uměním!

 

ŽENY NA POKRAJI NERVOVÉHO ZHROUCENÍ

19. 5., 19.00, Městské divadlo Zlín

V ulicích Madridu konce 80. let, města pulzujícího životem, překotným rozvojem, uměním i vášněmi, se odehrává příběh dabingové herečky Pepy a jejích známých... Ztřeštěná muzikálová komedie podle scénáře filmu P. Almodóvara z roku 1987.

 

BABY

 

19. 5., 19.00, Městské divadlo Zlín - Dílna

Komedie o adolescentech nejen pro ně, ale i pro jejich rodiče, kteří nemají ani páru, co se honí v hlavách jejich dětí. Jaké to vlastně je být dnes mladý? Jedna situace, jeden problém, čtyři úhly pohledu.

 

JAZZOVÝ VEČER SE SAXOFONISTOU

19. 5., 19.30, Kavárna Továrna

Stylový večer s atmosférou smooth jazzu. Hlavní hvězda večera, saxofonista Vladislav Pavlík, je dlouholetý člen Big Bandu Zlín, působil v kapele Marathonband s angažmá i v zahraničí, pravidelně hrával s kapelami F-Dur Jazzband či Frank Zappa Quartet.

 

WOHNOUT

19. 5., 20.00, Svah Zlín

Skupina WOHNOUT se po delší odmlce vrací do Zlína. Do širšího povědomí se skupina dostala v roce 1998, kdy dělala předkapelu při turné skupiny Lucie, Žlutého psa a amerických The Offspring. Jako předkapela zde vystoupí zlínská formace MINAMI.

 

BACK TO THE 80's & 90's

19. 5., 21.00, Sportarena U Jeleňa

Jedinečná diskotéka s nezapomenutelnými hity a tanečními rytmy z 80. a 90. let. Tato diskotéka je určena pro všechny, kteří milují nostalgii a chtějí si připomenout skvělou hudbu a atmosféru minulosti. Za mix pultem bude stát DJ Mičík.

 

SKLEP HOUSE

19. 5., 21.00, Sklep 33


Další díl oblíbené akce Sklep House, tentokrát již její dvacáté pokračování. Zahraje pro vás brněnský matador a stálice tamní taneční scény, Duncan Grey. Akci rozjedou a ukončí jako vždy zakladatelé akce, Ian Kita a Manisch.

 

SVATBA JAKO NA ZÁMKU

20. a 21. 5., 10.00 - 16.00, ZOO a zámek Zlín-Lešná

Přepychové interiéry i krásný park dělají ze zámku romantické místo jako stvořené pro svatební obřady. A proto zámecké interiéry opět rozzáří desítky svatebních šatů i obleků, ukázky svatebních kytic a další výzdoby. Přehlídky se konají v 11.00 a 14.00.

 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ ČESKÉHO ROZHLASU ZLÍN

20. 5., 10.00 - 16.00, vila Jana Antonína Bati, Osvoboditelů 178


Návštěvníci budou moci shlédnout historické prostory vily, redakce i vysílací studia. Také se jim naskytne nevšední možnost být svědkem klasického živého rádiového vysílání a seznámit se s tím, co rozhlasová práce obnáší. Přihlášení na prohlídky nutné.

 

MÁJÍČEK

 

20. 5., 14.30, prostranství před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích

Přijměte pozvání na XIV. ročník česko-slovenského dětského folkórního festivalu Májíček. Zahrají soubory ze Zlína, Ostravy, Provodova, Vizovic, Moravského Písku a slovenského Borského Sv. Jura.

 

DIVADELNÍ ODPOLEDNE PRO RODIČE A VEŘEJNOST

 

20. 5., 16.30 - 18.30, Malá scéna Zlín

Jak vyřešit problém se spolužáky, detektivní pátrání, zamyšlení nad smyslem našeho počínání, ale i spousta humoru - to vše najdete ve třech divadelních představeních žáků literárně-dramatického oboru ZUŠ Zlín-Jižní Svahy.

 

204 V TÓNECH OPEN-AIR - DEEP / MELODIC / PROGRESSIVE HOUSE

20. 5., 17.00 - 22.00, Café 204

Jste zváni na historicky první open-air hudební událost v rámci koncertů 204 V TÓNECH. K vašemu oblíbenému drinku si můžete přijít vychutnat i tóny od tří skvělých DJ's. Tentokrát vystoupí DJ Martin Monallero, DJ Sunafera a DJ Czida.

 

SUSHI VEČER

20. 5., 18.00, Vita Sana Bistro, Jana Antonína Bati 5648

Vita Sana Bistro vás zve na sushi večer, který obstarají Sushi Hoshi Zlín. Těšit se můžete na 7 různých chodů. Rezervace nutná předem na telefonním čísle 602 804 365.

 

VEČERY PROÉZIE

20. 5., 18.30, Velkokavárna Gulliver


V dalším dílu cyklu Večery Proézie budou hosty Tomáš Uher a Martin Sítek, kteří se věnují celé řadě uměleckých oborů, např. filmu a divadlu. Mimoto se oba věnují také próze.

 

ALBION - DERNIÉRA

 

20. 5., 19.00, Městské divadlo Zlín

Udělat rozhodnutí. Vykročit ze zaběhnutých kolejí. Odejít z víru velkoměsta na venkov. Vzdát se úspěchu v podnikání pro svůj sen. Jak jen vrátit čas…? Derniéra hry Mika Bartletta, držitele nejprestižnějšího britského ocenění Laurence Olivier Award.

 

EAGLE EYE - TARJA TRIBUTE

20. 5., 20.00, pivnice Pod Lipou

Koncert olomoucké kapely, jejíž název napovídá, že tento projekt je postavený na tvorbě ledové královny Tarji Turunen, bývalé zpěvačky finské metalové skupiny Nightwish. Těšit se tak můžete jak na písně z Tarjiny sólové tvorby, tak i z éry Nightwish.

 

RETRO PÁRTY

 

20. 5., 21.00, Star Club Flip

Klasická retro párty se vším všudy, jak ji máte rádi. Hity, které vás budou bavit a písničky, na které jste už možná i zapomněli. Za mix pultem bude stát DJ Tom Vanduch.

 

STARÝM VĚCEM NOVÝ ŽIVOT

21. 5., 8.00 - 14.00, tržiště Pod Kaštany

Tržiště pořádá další zlínský bleší trh. Pokud jste milovníkem starých věcí a příznivcem recyklace, je tato akce přímo pro vás. Přijďte si ulovit poklad. A pokud i vy máte doma něco navíc, přijďte to prodat.

 

ČURBES BURZA - ČURDOVA BESTIÁLNÍ BURZA

21. 5., 9.00 - 17.00, Zelenáčova šopa

Poprvé se provozní Martin "Čurda" Juřík vypraví na půdu, do sklepa a do garáže. Nabídne své sbírky knih, CD, kazet, LP, tiskovin, turistických předmětů či hospodské předměty. Vstup na burzu je podmíněn jedním zakoupeným nápojem na baru.

 

PAT & MAT - DERNIÉRA

 

21. 5., 14.30, Městské divadlo Zlín

… a je to! V mnoha dílech televizních večerníčků už zvládli spoustu úkolů, nyní zavítali do prostředí, které ještě neznají - do divadla. I tam přijdou všechno vyspravit, ale zároveň začnou objevovat, jaké zázraky a tajemství umí jen a jen divadlo.

 

JARO V PAMÁTNÍKU TOMÁŠE BATI

úterý - neděle, 10.00 - 17.30, Památník T. Bati

Navštivte perlu světového funkcionalismu. Komentované prohlídky jsou v každou celou hodinu. Dozvíte se zajímavosti k historii a architektuře Památníku, o životní cestě Tomáše Bati nebo o F. L. Gahurovi. 

Vstupenky se kupují v Infopointu (ve vedlejší budově gymnázia).

 

PROSTOR ZLÍN | ŘÁDY VIDĚNÍ

stálá expozice, 2. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Vlastní sbírky a odborné zaměření instituce, zahrnující výtvarné umění a architekturu od konce 19. do konce 20. století. Prostor Zlín prezentuje unikátní kulturní odkaz baťovského Zlína. Řády vidění jsou metaforou proměn výtvarného umění od 19. století po současnost.

 

PRINCIP BAŤA: DNES FANTAZIE, ZÍTRA SKUTEČNOST

 

stálá expozice, 3. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Moderní expozice zpracovává tři významná zlínská témata: historii firmy Baťa, historii zdejších filmových ateliérů i příběh cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. Součástí je i obuvnické muzeum s více než šesti sty exponáty historické, exotické a baťovské obuvi.

 

FRANTIŠEK BARTOŠ: PEDAGOG, JAZYKOVĚDEC, ETNOGRAF

stálá expozice, 5. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Malá expozice představuje naučnou i hravou formou rozsáhlou práci a etnografickou činnost významného zlínského rodáka F. Bartoše. Zajímavým doplňkem celé expozice je také nová nářeční mapa Moravy, kterou sestavil Josef Kolařík, přední český znalec dialektu.

 

FILMOVÝ UZEL

úterý - neděle 10.00 - 17.00, Filmový uzel Zlín

Jedinečné filmové, kulturní, vzdělávací a produkční centrum. Návštěvníkům jsou zpřístupněny expozice o historii a osobnostech filmových ateliérů, několik výtvarných animačních dílen pro workshopy animace, kinosál, stylová filmová kavárna a také zábavné patro Tvořivý chlívek.

 

GALEŘIŠTĚ

 středa a čtvrtek, 10.00 - 11.00, 2. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Galeřiště je program pro děti (2 - 5 let) v doprovodu rodičů s výtvarnými úkoly pod vedením lektora ve výtvarném hřišti přímo mezi uměleckými díly v prostorách galerie. Nutná registrace do úterních 15.00 na emailu jana.svobodova@galeriezlin.cz nebo telefonu 603 201 132.

 

NATÁLIE SCHMIDTOVÁ A NAIVNÍ UMĚLCI

do 19. 5., Galerie Václava Chada, zlínský zámek

Výstava přináší vhled do výběru z tvorby spontánních autorů a připravuje půdu budoucím výstavním projektům. Jejím cílem je především představit souběžně s výstavou Václav Žák - Pábitel také některé další významné naivní tvůrce z Česka i Slovenska.

Dernisáž výstavy proběhne 19. 5. v 17.00.

 

VÁCLAV ŽÁK - PÁBITEL

 

do 19. 5., Galerie Václava Chada, zlínský zámek

Výstava je připomínkou zapomenuté, avšak významné osobnosti české neškolené, marginální či naivní tvorby. Pro svébytné kvality je jeho výtvarná tvorba (asi 600-700 obrazů) právem řazena mezi nejpřesvědčivější autentické doklady českého syrového umění.

Dernisáž výstavy proběhne 19. 5. v 17.00.

 

BEST IN DESIGN - BEST OF '23

do 19. 5., Galerie G18


Výstava poskytuje prostor pro propojování oděvu, vizuální komunikace a průmyslových řešení, produktů i služeb. Prostor pro setkávání, diskusi i zamyšlení nad tím, jak může současný design ovlivnit naši budoucnost.

 

JAN POSPÍŠIL - OBRAZY

 

do 21. 5., 1. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Výstava představuje nová díla, v nichž se po letech ve vedení Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti Jan Pospíšil opět vrací k intenzivnější vlastní výtvarné tvorbě.

 

UNIVERZUM MAX ŠVABINSKÝ (1873-1962)

do 21. 5., 1. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Max Švabinský patří k významným představitelům generace, která formovala základy moderní umělecké tradice na přelomu 19. a 20. století. Výstava se soustředí na Švabinského bohatý grafický odkaz.

 

ROBERT BUČEK - ŘEKY, DOMY, KRAJINY

do 26. 5., Galerie Optika Zlín


V tvorbě Roberta Bučka dominuje kámen, dřevo a keramika. Pro Galerii Optika Zlín vytvořil artefakty s tématem krajiny, obydlí a představ o domech k bydlení, při využití klasických materiálů jako břidlice, keramika, porcelán, dřevo a kov.

 

VÝSTAVA INSPIRACE: LE CORBUSIER

do 28. 5., zlínský zámek

Výstava vás přenese ze Zlína do kolektivního domu Unité d'Habitation v Marseille. Prostřednictvím autorských fotografií představí koncepty a myšlenky velikána architektury, Švýcara Le Corbusiera, a jeho nerealizované projekty ve Zlíně.

 

ELIŠKA A LEE OZ - LES IS MORE

do 31. 5., Výtah Space, 14. tovární budova

Animátoři Eliška a Lee Oz jsou životními i profesními partnery. Pracují s plastelínou a ready-made a věnují se autorské tvorbě, ale vytváří i díla na zakázku pro klienty po celém světě. Jejich filmy a videoklipy jsou promítány na festivalech animov. filmů.

 

CAMERA OBSCURA


do 31. 5., 2. podlaží budovy 15 - foyer, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Josef Ščotka, Vladimír Hudeček, Luboš Blažek a Josef Gál - čtyři autoři, čtyři pohledy na svět jinýma očima, jinou technikou... Skupinová výstava fotografií zachycených dírkovou komorou.

 

PŘÍBĚH ČERVENÉHO KOLEČKA

do 31. 5., obvodní knihovna Jižní Svahy


ZUŠ Okružní vás zve na výstavu svých malých výtvarníků v knihovně na Jižních Svazích. Až si půjdete vybírat novou knížku, podívejte se, k čemu všemu inspirovalo děti jedno takové kolečko...

 

DENÍK ZLÍŇANKY

 

do 4. 6., 1. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

 Panelová výstava z deníkových zápisků zlínské občanky Ludmily Hyblerové, která zapisovala své postřehy z dění ve Zlíně od 10. do 60. let 20. století. Výstavu doplňují předměty dokreslující životní styl ve Zlíně 1. poloviny 20. století. 

 

THOR HEYERDAHL - NÁŠ SPOLEČNÝ PŮVOD

do 7. 6., 3. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Výstava přiblíží pozoruhodný život a výpravy Thora Heyerdahla. Jeho život naplňovaly stejné hodnoty, kterými se řídil Miroslav Zikmund - touha objevovat, neustále se učit novým věcem, být pokorný k odlišnostem jiných národů, vnímat svět jako celek.

 

VLADIMÍR KARFÍK A INSPIRACE AMERIKOU

do 11. 6., 2. podlaží budovy 14 - grafický kabinet, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Výstava představuje originální materiály spojené se jménem světové osobnosti architektury Frankem L. Wrightem. V pozůstalosti V. Karfíka jsou plány a fotografie, které ilustrují zajímavou etapu jeho života - jeho praxi ve Wrightově ateliéru v USA.

 

 

DUN SONS: HANA JUŘÍKOVÁ

16. 5. - 16. 6., 2. podlaží budovy 15 - foyer, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Výstava fotografií slabozraké autorky Hany Juříkové v rámci Dnů umění nevidomých na Moravě pořádaných Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR, z.s. Hana se fotografování věnuje od roku 2015. Mezi oblíbené žánry patří krajina a zvířata.

Vernisáž výstavy proběhne 16. 5. v 16.00.

 

78. ČIN: JULIUS REICHEL - GARAGE 2012

19. 5. - 21. 7., Galerie Garáž


Julius Reichel se charakterizuje jako stopař, který se s maniakální energií snaží bořit zažité postupy a strategie. Jeho obrazy jsou nikdy nekončícím záznamem digitálního balastu. Je to snaha o fyzické zahuštění a ohyb média, se kterým pracuje.

 

SUPŠ V MUZEU

 

do 31. 7., 3. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Výstava v expozici Princip Baťa je ochutnávkou prací studentů designu obuvi na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uh. Hradišti. K vidění jsou např. dámské sandalety inspirované různými pochutinami na téma Švédský stůl nebo obuv na téma HRA.

 

ČÁSTEČNÝ NÁKRES PRSTENCE

do 31. 7., Galerie Kabinet T.

Výstava kurátorsky vedená uměleckým kolektivem Comunite Fresca vytváří pole pro mezigenerační sdílení tvůrkyň a tvůrců různých generací propojených nitkou sympatií a příbuzností v přístupu k umělecké tvorbě a žití.

 

DENIS DEFRANCESCO

 

do 31. 8., Galerie Artrium

Výstava Denise Defrancesca, mnohostranného současného francouzského umělce s vášní pro umění a život. Autor ve svých sochách, obrazech a instalacích používá všech výtvarných technik a materiálů.

 

POKLADY SKRYTÉ V PODZEMÍ KARPAT ANEB NEROSTNÉ BOHATSTVÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE

do 24. 9., 1. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Představení geologické minulosti oblasti i mineralogické současnosti s řadou ukázek z depozitáře. Ne jednoho návštěvníka překvapí paleontologické nálezy ze štěrkových náplav řeky Moravy, barevné révaity z Ostrožské Nové Vsi či jaspisy z Dřevohostic.

 

NA KRÁLA, MATIČKO, NA KRÁLA!

 


do 24. 9., 1. podlaží budovy 14, 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Výstava věnovaná fenoménu letničního obřadu jízdy králů. Představuje podstatu, historii i samotný průběh jízdy, prezentuje také zápis jízdy králů na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

 

NŮŽ - MINULOST A SOUČASNOST JEDNOHO PŘEDMĚTU

do 29. 10., hrad Malenovice - hájenka

Výstava nabízí prezentaci nože jako funkčního předmětu v historii lidstva. Návštěvník se může dále seznámit s fenoménem valašského křiváčkářství, tedy s výrobou zavíracích nožů (křiváků).

 

ZE ŽIVOTA HMYZU

 


do 29. 10., hrad Malenovice - interiér

Pestrost a rozmanitost šestinohých obyvatel naší planety představí výstava, kterou najdete na prohlídkové trase hradem. Exponáty jsou doplněny úryvky ze hry Karla a Josefa Čapkových.

 

Další akce

Více naleznete v kulturním kalendáři akcí na http://www.ic-zlin.cz

přejít na web
 
 
 
 

  Stáhnout aplikaci

  Nastavení vašeho účtu